top of page

VAD ÄR EN PERENNRABATT?

Plats:

När?

2021

Enkelt beskrivet så är perenner såna växter som kommer igen år efter år. Motsatsen till det är annueller, alltså växter som bara håller en säsong. Vad för typ av växt perennen är kan variera stort i både storlek och funktion. En del räknas som marktäckare, en del blommar mycket eller är värdefulla för formen på dess blad.
Exempel på perenner är pioner, funkior, rudbeckia, kärleksört samt många dekorativa grässorter. Sånt som inte räknas till perenner är bland annat dahlior, rosenskära, zinnia, luktärt.


Så hur går jag till väga när jag ritar en perennrabatt till en kund?


Vid planering av en rabatt tittar jag i detalj på den yta som är tilltänkt och fyller den med passande växter, på pappret. Helst bör det vara fler plantor av samma sort för att det inte ska ge ett rörigt intryck. Variation på höjder och blomningstid gör att rabatten är fin under lång tid och det ska även finnas nåt intressant att titta på vintertid.
Några viktiga saker när man väljer växter är att titta på om läget är soligt eller skuggigt, det gör att vissa växter tål läget bättre än andra. Det är såklart också viktigt vad kunden har för önskemål om stil, färger och funktion.

Efter att ni godkänt min moodboard som visar på känslan som rabatten vill förmedla så levererar jag en detaljerad ritning och en växtlista som berättar lite om växterna, antal samt enkla råd.
Sen är det bara att börja gräva!

bottom of page